+420 533 555 353

Za oponou práce advokáta: Případ dopravní nehody

Když se řekne ‚práce advokáta‘, asi si představíte někoho, kdo v soudní síni celé dny vrhá jeden lépe připravený argument za druhým. Práce advokáta je ale mnohdy daleko pestřejší.

Ve Spring Walk jsme se nedávno ujali případu pana Skřivánka (jméno je fiktivní, kvůli anonymitě), který utrpěl zranění při dopravní nehodě na motocyklu – a nečekali jsme, kam nás tato cesta zavede. Až za dveře soudní síně? Ano, ale nejen tam!

Ačkoli byl řidič automobilu, s nímž se pan Skřivánek srazil, shledán vinným, následovalo odvolání a celý případ byl vrácen zpět k dalšímu posouzení. To zahrnovalo něco velmi zajímavého: prověrku přímo na místě nehody.

Ale co prověrka na místě vlastně je? Myslete na to jako na ‚výjezdní‘ soudní líčení, kde se všichni zapojení dostaví přímo na místo činu, aby lépe pochopili, co se stalo. V našem případě jsme se vrátili na místo dopravní nehody s obžalovaným, poškozeným a svědky, abychom se pokusili zjistit, jak se vše odehrálo.

Představte si scénu: uzavřený úsek silnice, stejný automobil a motocykl jako v den nehody a skupina lidí, včetně soudkyně, zástupců zákona, znalců a svědků. Každý z nich měl na místě svou roli. Příslušníci policie měřili, obhájce kladl otázky, obžalovaný ukazoval, jak vše probíhalo. Byla to kombinace vědeckého přístupu a právnického vyšetřování.

Jeden z nejzajímavějších momentů? Když se obžalovaný posadil do auta a zkoumali jsme, co může či nemůže vidět ve zpětných zrcátkách. Všechny tyto důkazy a poznatky nám pomáhají lépe porozumět tomu, co se stalo, a předložit je pak před soudem.

Na konci dne se z této prověrky stala nejen klíčová část soudního procesu, ale také ukázka toho, jak může být práce advokáta pestrá a různorodá. Soudní řízení nadále pokračuje, ale již nyní je možné konstatovat, že prověrka na místě výrazným způsobem osvětlila průběh předmětné dopravní nehody a bude mít stěžejní význam pro finální rozhodnutí soudu. A my ve Spring Walk budeme dál aktivně postupovat při hájení oprávněných zájmů našeho klienta.

Nechte si od nás zdarma a nezávazně posoudit váš nárok na odškodnění.

Máte nárok na odškodnění po autonehodě nebo pracovním úrazu?

Zjistit nárok zdarma